Voor welke kinderen

In mijn praktijk voor kindercoaching komen kinderen van 8 tot en met 18 jaar met leerproblemen en/of emotionele problemen. Ze hebben last van een vol hoofd en zijn vaak erg gevoelig. Hun ouders vinden het verdrietig dat ze niet (meer) happy zijn. Zij willen graag dat hun kind weer wordt zoals het was: speels en vrij, gewoon zichzelf.

Zie jij dit bij je kind?

 • Huilt vaak, soms zonder duidelijke reden
 • Sluit zich af voor de buitenwereld
 • Slaapt slecht
 • Zegt dingen als ‘het is zo druk in m’n hoofd’
 • Maakt veel ruzie
 • Is bang voor iets
 • Wil niet meer met vriendjes spelen
 • Vertikt het om huiswerk te maken
 • Krijgt lage cijfers op toetsen
 • Wordt soms zomaar boos
 • Vergelijkt zich vaak met anderen

Als moeder of vader ken jij je kind door en door. En wanneer je het ziet veranderen van een vrolijk in een sip kind, of in een kind dat steeds ruzie maakt met een broertje of zusje, ken je het niet meer terug.

Je kind komt niet mee op school. Sommige ouders krijgen in het 10-minutengesprek te horen dat ‘er iets mis is’ met hun kind. Dat het maar niet lukt met spelling of met sommen.

Je kind kan bang worden om fouten te maken en faalangst krijgen. Dan wil het niet meer naar school en geen huiswerk meer maken. Of het wil alles perfect doen, waardoor goed nooit goed genoeg is. Dit kan zich uiten in buikpijn of hoofdpijn. Of tegendraads gedrag, zoals niet meer naar bed willen.

Je kind is vaak verdrietig, bang of boos. Dat is natuurlijk naar voor je kind. Maar ook voor jou, als je het gevoel hebt dat je erbij staat en er niets aan kunt doen. En het heeft vast ook z’n weerslag op de sfeer in huis. Die wordt er niet gezelliger op. En voordat je het weet zitten jullie in een negatieve spiraal.

Geloof mij: er is niets mis met je kind

Dat je kind ups & downs heeft, hoort erbij. Het gaat pas ‘mis’ wanneer wij als ouders of school het kind in een keurslijf proberen te persen.

Misschien wordt er gezegd dat je kind ADHD heeft, of dyslexie. Na alle onzekerheid kan het fijn zijn om te weten wat je kind mankeert. En wat is dan de volgende stap? Een diagnose alleen lost het probleem niet op. En hoewel medicatie soms een goede oplossing is (zeker in combinatie met coaching), deins jij hier – zoals veel andere bewuste en zorgzame ouders – mogelijk voor terug.

(Zeker als je zelf weet dat je kind eigenlijk hartstikke lief en pienter is. Thuis staan jullie immers versteld van z’n grapjes en slimmigheidjes.)

Sommige kinderen leren anders dan dat de school wil dat het leert. Die mismatch kan ertoe leiden dat je kind de lesstof niet oppakt, zich niet begrepen voelt of het gevoel heeft dat het niet goed genoeg is.

Veel dingen kun je niet veranderen. En dat hoeft ook helemaal niet. Jij en je kind zijn goed zoals jullie zijn. Wat je wel kunt veranderen, is hoe je met bepaalde dingen omgaat. Dat geldt ook voor je kind. Mijn ervaring – en die van andere kindercoaches – is dat kinderen een nieuwe manier van verwerken van informatie heel snel oppakken.

En het ligt ook niet aan jou

Denk nu niet dat het jouw schuld is! Jij doet absoluut al een heleboel dingen goed. Het feit dat je deze tekst leest, betekent immers al dat je het beste voor hebt met je kind en een oplossing zoekt.

Kind-zijn in deze tijd, ik geef het je te doen. Als je het vergelijkt met vroeger – weet je wel, toen wij opgroeiden – hebben kinderen het tegenwoordig vooral ontzettend druk. Met school, clubjes, sport, afspraken. En vaak ook door de druk die ze zelf ervaren.

Die druk om te presteren, en vreemd genoeg óók om plezier te maken, kan leiden tot onrust en keuzestress. Met een vol hoofd en veel verwarring (en soms verdriet) tot gevolg.

Als dit is wat jij wilt doen voor je kind …

 • Je bent bereid om een stapje opzij te zetten
 • Je durft je rol als ouder eerlijk onder de loep te nemen
 • Je wilt stoppen met het projecteren van je eigen wensen op je kind
 • Je weet dat het belangrijk is om ook zelf je kind actief te begeleiden
 • Je wilt er alles aan doen om je kind weer kind te laten zijn

… dan kan ik jullie helpen

Birgit Lentz

Ik heb Marieke leren kennen als een zeer vaardige coach met een enorme dosis humor! Lees verder

Sandra Heijkoop-Meyer, Cascade Corporation

Marieke is someone who really cares and helps to the best of her ability. Lees verder

Ik help kinderen om zelf weer lekker in hun vel te komen – op hun eigen manier en met hun eigen oplossingen. De eigen-wijsheid van het kind staat centraal. Met simpele vaardigheden die ze al gewoon in huis hebben. Ze krijgen een rustiger hoofd, zitten zichzelf niet meer zo in de weg en worden een stuk vrolijker en vooral ook stabieler.

Ik laat ouders zien hoe ze hun kinderen daarbij kunnen helpen waardoor zij zich beter gaan voelen en het ook beter gaan doen op school.

Ben jij zo’n ouder?

Lees dan nu verder hoe NLP coaching je kind en jou verder helpt

css.php